Vi hjelper deg med å finne best hytteforsikring

Til hytta drar man for ro og hvile; for gode familiestunder og minner som varer livet ut. Enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen er den et feriested med sterke tradisjoner i Norge, som assosieres med idyll og avslappende ferieliv. I all idyllen er det fort gjort å glemme hytteforsikring.

Boligprisene i Norge, både for primærbolig og fritidsbolig, har skutt til værs de seneste årene. Med mindre man har vært heldig nok til å arve en hytte, vil dette kunne være en stor investering.

På bakgrunn av dette er det akkurat like viktig å skaffe seg en god hytteforsikring som en god husforsikring. Hytta er en bolig, selv om man ikke bruker den hele tiden, og skal derfor være forsikret deretter. Men hvordan får man tak i en god hytteforsikring som passer behovene man har?

Her kikker vi på hytteforsikringer; hvordan du skaffer den riktige for dere, og hvordan du får den så billig som mulig.

Hva er en hytteforsikring?

En hytteforsikring er kort og godt en forsikring for fritidsboligen din. Den kan komme i mange former – og til mange priser – men poenget er altså at den skal sikre det dyrebare feriestedet deres.

Hytteforsikringen er motparten til det som kalles for husforsikring (intern lenke). Dette er altså forsikringen du skaffer for å sikre hytta mot alle eksterne uhell som kan komme til å inntreffe. Tenk på hytteforsikringen som et slags sikkerhetsnett rundt fritidsboligen deres.

Vær allikevel obs på at akkurat som med en husforsikring inkluderer ikke hytteforsikringen dekning for innbo. Da må man tegne en egen innboforsikring for innholdet i fritidsboligen. Hytteforsikringen sikrer deg altså primært mot utvendige ting.

Hvordan forskjellige hytteforsikringer er strukturert vil avhenge av forsikringsselskapet du tegner hos. Fellestrekket er imidlertid at det gjerne finnes én standardpakke, og én plusspakke til hytteforsikringer. Hvorvidt du har behov for en oppgradering av hytteforsikringen vil avhenge av flere ting, som vi kommer tilbake til.

Men med en hytteforsikring dekker du altså fritidsboligen deres mot hendelser som kan komme til å skade den. Uansett om dette er dårlig vær eller gnagedyr vil en forsikring hjelpe dere – det er mange gode grunner til å tegne hytteforsikring.

Hvorfor trenger du hytteforsikring?

Dersom man kikker på en forsikringspremie opp mot den potensielle erstatningssummen på en hytteforsikring blir den økonomiske fordelen raskt åpenbar. Dersom hytta får utvendige skader på seg kan det koste skjorta å reparere dem. Mot en liten sum i måneden får dere en økonomisk trygghet i hytteforsikringen.

Denne blir også relevant dersom man tenker over den sentimentale verdien en fritidsbolig har for mange. Dette er kanskje et sted dere har skapt mange gode minner og hatt fine familiestunder. Dersom den blir ubrukelig, eller totalskadet, er det godt å vite at man slipper å stresse med praktiske ting som hvordan man skal ha råd til å reparere den.

I praksis betyr dette altså at en hytteforsikring kan gi deg og familien god sinnsro. Dere trenger ikke bekymre dere for at noe skal skje med fritidsboligen når dere ikke er på den. Og hvis noe skulle skje får dere altså hjelp. Dette er også bakgrunnen for at så mange hytteeiere velger å tegne en skikkelig forsikring. Hvordan dekningen ser ut vil være et individuelt valg.

Dette bør være minstekravet til hytteforsikringen

Allikevel er det noen ting du absolutt bør sikre deg mot dersom du først skal skaffe en forsikring til fritidsboligen din. Såkalte minstekrav, som dekker det absolutte basale for å beskytte investeringen en hytte faktisk er.

Hytteforsikring standard gir dere sikring mot de vanligste skadetypene. For å vite om dette er en god nok forsikring til deres fritidsbolig må dere vurdere forsikringspremien opp mot hyttens verdi.

I en eldre hytte holder det gjerne med en standard hytteforsikring. Hvis man skal forsikre med større dekning kan kostnaden bli så stor at det ikke lenger lønner seg. Tenk litt gjennom hva det er viktigst for deg at du er sikret mot, og sørg for å skaffe deg dekning for det.

Standard forsikringspakke til hytter inneholder ting som:

  • skader på hytta (fullverdigaranti)
  • dekning for skader forårsaket av skadedyr
  • skader på fritidsboligens hageanlegg
  • skader på eventuell brygge tilknyttet hytta (opptil en viss pris)

Vær obs på at det er variasjon blant vilkårene til de forskjellige tilbyderne. Derfor er det også viktig at du setter deg godt inn i hva du får tilbud om. Hvis du har spørsmål angående forsikringspakken du er blitt tilbudt er det lurt å kontakte en representant for forsikringsselskapet.

Men for noen hytteeiere vil det altså ikke holde med en standard hytteforsikring. Hvis du akkurat har kjøpt en ny og stor hytte ønsker du sannsynligvis en bedre dekning enn kun for det basale. Da bør du ta en titt på muligheten for en utvidet dekning til hytta.

Muligheten for tilleggstjenester på hytteforsikring

Akkurat som på huset ditt kan du også i fritidsboligen velge å søke om en utvidet dekning for skader. Denne forsikringstypen kalles gjerne for ’hytteforsikring pluss’ eller lignende. Hvis du har en nyere fritidsbolig er sannsynligheten stor for at du bør skaffe deg en forsikring av denne typen.

Dersom du først skal legge til dekningsområder på hytteforsikringen er det lurt å ta en grundig gjennomgang av hvilke ønsker dere har. Det kan godt hende forsikringsselskapet tilbyr ekstradekning for noe som ikke er oppført i vilkårene for plusspakken. Spør i forkant, så kan du føle deg trygg på at hytta er forsikret slik dere ønsker.

En hytteforsikring pluss vil inkludere alt en standard hytteforsikring dekker dere mot. Men den inneholder også ting som:

  • skader i forbindelse med sopp eller råte
  • feriegaranti
  • skader som følge av håndverkerfeil
  • dekning for bekjempelse av skadeinsekter

Er hytta stor og ny kan reparasjon etter denne typen uhell koste skjorte. Når dere uansett skal ha en hytteforsikring er det derfor en god idé å forhøre seg om hvor mye ekstra det vil koste å utvide forsikringens dekning. Men hvordan vet dere hvilken hytteforsikring som passer best til akkurat deres fritidsbolig?

Slik velger du riktig hytteforsikring for deg

Hva som er den beste hytteforsikringen vil være avhengig både av fritidsboligen og hytteeieren. For en forsikring handler i prinsippet om at man skal føle en trygghet hva gjelder personlige eiendeler og investeringer.

Derfor blir det også en vurderingssak å finne den beste hytteforsikringen. Dere bør sette dere ned og tenke litt grundig gjennom hvilke typer ting dere ønsker dekning for. Er det fare for råteskader i hytta? Ønsker dere en feriegaranti? Hvilket budsjett har dere for hytteforsikringen? Hvor mye er hytta verdt i forhold til forsikringspremien og dekningen?

Svaret på alle disse spørsmålene bør være bidragsytende til en helhetlig vurdering av hvilken hytteforsikring dere skal tegne. Vær også obs på at det å skaffe en hytteforsikring alltid er en kost/nytte-sak. Det er ikke noe poeng i å tegne forsikring for mange tusen kroner i året hvis vilkårene ikke dekker en hytte så gammel som deres.

Når dere har identifisert hvilke områder dere ønsker dekning på kan dere derfor begynne å sammenligne forsikringstilbud og vilkår. Hvor får dere mest ut av forsikringen deres? Finnes det selskaper som har mer omfattende pakker enn andre?

Med tanke på kostnaden ved en eventuelt stor skade på hytta er det viktig å gjøre grundig forarbeid når man skal velge hytteforsikring. Men vel så viktig er det å forsøke å få best mulig pris på forsikring til fritidsboligen.

Hvordan skaffer man billig hytteforsikring?

Heldigvis råder det stor konkurranse på forsikringsmarkedet i Norge. For deg som skal skaffe hytteforsikring er dette gode nyheter. Det betyr nemlig at markedet allerede jobber i din favør – og driver prisene ned til et gunstig nivå.

Konkurransen betyr også at det finnes mange forsikringsselskap på banen. Og de gjør alle selvstendige vurderinger av deg som søker på hytteforsikring. Denne prosessen medfører at du vil motta et godt utvalg av tilbud – som kommer til å ha variabel pris.

Forsikringsselskapene gjennomfører nemlig alltid en risikoanalyse når de kommer med et forsikringstilbud. Dette er en vurdering av hvor sannsynlig det er at du vil bruke forsikringen din. Er risikoen høy blir forsikringen dyr – er den lav blir den billig.

Konklusjonen selskapene kommer frem til er basert på en gjennomgang av eksisterende skadesaker for den typen hytte du søker om forsikring på. Forsikringsselskap A har kanskje svært begrenset historikk, og beregner derfor risikoen som lavere. Mens Forsikringsselskap B har en rekke skadesaker fra før, og tilbyr deg derfor en dyrere forsikring.

Slik kan du altså la markedskonkurransen jobbe til din fordel når du skal skaffe deg hytteforsikring. Da vil du spare penger – men det er ikke til å stikke under en stol at denne oppgaven er tidkrevende.

Fordelene med en anbudsside til søknad om hytteforsikring

Dette er også en av de største grunnene til å velge en anbudsside når du skal søke om hytteforsikring. Tjenesten sparer deg for enormt mye tid, samtidig som den er uforpliktende og gratis å bruke.

På Forsikre.no legger du inn noen få opplysninger om deg selv, samt fritidsboligen du ønsker å forsikre. Vi legger denne ut på anbud hos våre samarbeidspartnere, som alle vet at de konkurrerer om deg som kunde. Derfor utarbeider de også kompetitive tilbud som du mottar i retur innen kort tid. Slik blir letingen etter hytteforsikring forenklet – og du kan også spare en hel del penger i prosessen.

Er du på jakt etter en billig og god forsikring til fritidsboligen din? Send inn søknaden din på anbud i dag!

Samle dine forsikringer -
få rabatt!

Tjenesten er gratis helt uforpliktende!
Leveres av Forsikre.no

Velg forsikringer
Velg minst 3 alternativ

Samle dine forsikringer -
få rabatt!

Tjenesten er gratis helt uforpliktende!
Leveres av Forsikre.no