Husforsikring og innboforsikring

Samle dine forsikringer -
få rabatt!

Tjenesten er gratis helt uforpliktende!
Leveres av forsikre.matkasse.com

Velg forsikringer
Velg minst 1 alternativ

Samle dine forsikringer -
få rabatt!

Tjenesten er gratis helt uforpliktende!
Leveres av forsikre.matkasse.com

Vis flere forsikringer

Hva er forskjellen på husforsikring og innboforsikring?

Forsikring til boligen din er helt nødvendig. Se på disse pakkene som tilsvarende en reiseforsikring når du er på tur – eller en bilforsikring når du er ute og kjører. Dersom noe uforutsett skulle inntreffe med leilighet eller hus trenger du å ha en god forsikring på plass.

Hvis du ikke er så godt kjent med de forskjellige forsikringene på markedet lurer du kanskje på hva forskjellen på husforsikring og innboforsikring egentlig er. Dette er uten tvil de to viktigste forsikringene å tegne for hjemmet ditt, og vil sikre deg og familien mot økonomiske vansker dersom noe skulle skje.

Når det er sagt er det lurt å sette seg litt inn i hvordan husforsikring og innboforsikring ser ut slik at du kan sørge for å skaffe deg den beste til dine behov. Her tar vi en gjennomgang av forskjellene, hvilke vilkår du skal være spesielt oppmerksom på, og hvordan du finner riktig forsikring for deg.

Husforsikring: Det utvendige av boligen din

Kort sagt sikrer en husforsikring det utvendige av boligen din, samt ting som henger fast i den. Dette er forsikringen som sikrer deg mot plutselige hendelser som fører til ytre skade på hjemmet. Hvis hus eller leilighet skulle få brannskader, eller bli helt ødelagt, vil husforsikringen gi dere erstatningen dere trenger.

Det er vanlig at forsikringsselskapene tilbyr både standard og super/pluss forsikringspakker. I standardpakken er det vanlig at følgende er inkludert:

 • Fullverdigaranti
 • Brannskader, vannskader, naturskader, skadeverk og andre plutselige, uforutsette skader
 • Ansvar og rettshjelp

Ved siden av disse tingene er det variasjon i hva som dekkes innunder henholdsvis standard og pluss/super forsikring hos selskapene. Skadedyr er gjerne til en viss grad omfattet av standardforsikringen, men det er forskjeller fra selskap til selskap.

I forsikringspakkene pluss/super er dekningene på husforsikringen en hel del mer omfattende. Her vil du også møte på forskjellige forsikringsvilkår, men vanlige tillegg er som følger:

 • Sopp- og råteskade
 • Utvidet dekning for våtrom
 • Skade forårsaket av dyr og insekter
 • Følgeskader som følge av utett tak/våtrom

Husk på å gjøre en vurdering av sannsynligheten for at noen av skadene en pluss/super forsikring dekker vil inntreffe i din bolig. Når det kommer til gjenoppbygging av hus eller leilighet går pengene raskt unna. Da er det en hel del bedre å betale litt ekstra i forsikringspremie hvert år enn å bli sittende med store kostnader selv.

Tips: Ved å skaffe seg en boligalarm vil du kunne få rabatt på din husforsikring.

Husk på disse tingene når du skal skaffe husforsikring

Det er spesielt to ting som er ekstra viktige å huske på når du skal kjøpe husforsikring til boligen din. For å finne ut av dem må du lese finskriften i forsikringsvilkårene, eller snakke i detalj med en forsikringsrepresentant. Det bør du imidlertid definitivt ta deg tid til for å ikke gå på en smell.

Først og fremst foreligger det en egenandel på forskjellige skader på husforsikringen. Du velger egenandel når du tegner forsikringen, og denne vil påvirke hvor mye du må betale i forsikringspremie. Jo høyere egenandel du signerer for å betale, jo rimeligere blir forsikringen og visa versa.

Standard egenandel på skadetilfeller med husforsikring er 4000 kroner. Du kan imidlertid snakke med forsikringsselskapet for å skaffe deg en høyere andel. Ved naturskader er egenandelen dobbelt så høy, på 8000 kroner.

Ved siden av egenandelen er det videre svært viktig at du gjør deg kjent med unntakene for de forskjellige dekningsområdene. Disse kan variere fra selskap til selskap, så den beste måten å få riktigst mulig informasjon på er å kikke på vilkårene til aktuelle tilbydere.

Her er allikevel tre eksempler på vanlige unntak:

 • Heksesot i forbindelse med brannskader
 • Du får ikke erstatning for skader i forbindelse med tyveri med mindre vinduer er lukket, dører er låst og nøkkelen oppbevares helt utilgjengelig for tyven
 • Skade som følge av kondens

Selv om unntakene generelt er forholdsvis standardiserte betyr det ikke at de er selvsagte for deg. Derfor er det viktig å gjøre seg kjent med dem før man tegner husforsikringen.

 

Best husforsikring og innboforsikring

 

Innboforsikring: Det innvendige i boligen din

Der en husforsikring dekker det utvendige har innboforsikringen ’ansvar’ for det som befinner seg inne i boligen din. Ting som møbler, verdisaker og andre løse gjenstander som kan skades inngår i denne forsikringstypen. Innboforsikring er altså forsikring for eiendelene dine.

På lik linje med husforsikringen tilbys innboforsikring med standard og pluss/super pakker. Standardpakkene har generelt følgende dekningsområder inkludert:

 • Skade på eiendeler som følge av brann, vannskade, naturskade eller hærverk
 • Tyveri av sykkel (med begrenset erstatningsbeløp)
 • Kostnader i forbindelse med annet bosted etter skade (med begrenset erstatningsbeløp)
 • Ansvar og rettshjelp

Med en standard innboforsikring får du altså dekket mye av de største uforutsette hendelsene som kan forårsake skade på eiendelene dine. Vær oppmerksom på at det vil være varierende erstatningsbeløp fra selskap til selskap.

Dersom du i stedet ønsker å gå for en pluss/super forsikringspakke til innbo vil du få en god del mer inkludert som del av forsikringen din. Her er noen av de typiske tilleggsdekningene på innboforsikring:

 • Uflaks/Uhellsforsikring
 • Skade ved privat flytting av eiendelene deres
 • Utvidet tyveridekning
 • ID-tyveri

Om du har mange verdier i huset ditt kan det være lurt å vurdere en ekstradekning på innboforsikringen. Du bør også forsikre deg om at erstatningsbeløpene faktisk dekker alle gjenstandene du har i hjemmet ditt.

Husk på disse tingene når du skal skaffe innboforsikring

Husforsikring og innboforsikring har til felles at det er visse ting du bør være spesielt oppmerksom på når du tegner dem. Forsikringsselskapene er selvfølgelig mest opptatte av hva forsikringene deres inkluderer. Du må være nøysom på å finne ut av hva som ikke dekkes av forsikringen din.

Først og fremst har innboforsikring sumbegrensninger i forsikringsvilkårene sine. Det er altså øvre beløp for forskjellige deler av forsikringen. Denne vil variere mellom standard og pluss/super forsikringer, og kan også se litt annerledes ut avhengig av hvilket selskap du velger å forsikre hos. Sørg for at forsikringen din dekker alle eiendelene i hjemmet.

Videre foreligger det unntak også i innboforsikringen. Disse sier noe om hvilke skader som ikke vil dekkes. Vanlige unntak på forsikring for eiendelene dine er:

 • Skade som følge av sopp, råte, bakterier eller mugg
 • Svi- og gnistskader som ikke skyldes brann
 • Søl, flekker, riper og andre skjønnhetsfeil

Tilsvarende husforsikringen må du belage deg på å betale egenandel på innboforsikring også. Denne ligger på mellom 2000 og 8000 kroner, avhengig av skaden som inntreffer. Husk på at du kan få redusert egenandelen dersom du har FG-godkjent boligalarm installert i hjemmet ditt. Dette gjelder også for tyveri av sykkel med FG-godkjent lås.

Andre forsikringer til hjemmet

Det finnes en rekke forskjellige forsikringer til hjemmet som du kan bruke til å supplere husforsikring og innboforsikring med. Dette vil være spesielt aktuelt dersom du har enkeltgjenstander eller spesielle forhold du ønsker en egen forsikring for.

På husforsikringen din kan du tegne en egen forsikring for skader som følge av råte eller skadedyr. Utgifter til dette dekkes ikke av en vanlig forsikring til boligen, og kostnadene kan bli enorme dersom huset eller leiligheten din skulle bli utsatt. Egenandelene på denne forsikringen ligger på mellom 2000 og 4000 kroner.

Har du hytte eller fritidsbolig? Da bør du sannsynligvis skaffe deg en forsikring spesifikt til boligen. Disse forsikringene er skreddersydd fritidsboliger og har lignende dekningspakker som husforsikringen for øvrig, hvor du kan velge mellom standard og pluss/super.

Som tillegg til innboforsikringen kan du ta en titt på muligheten for verdigjenstandsforsikring. Denne dekningen vil sikre spesielt verdifulle gjenstander i boligen som fører til at innboforsikringens erstatningsbeløp blir overskredet. Aktuelle ting kan være smykker, bunad, kunst, elektronikk eller lignende.

Dersom du skal leie ut boligen din kan det være en god idé å se på en egen utleieforsikring. Denne er skreddersydd utleie av hus eller leilighet og sikrer dere mot uforutsette og ubehagelige situasjoner i forbindelse med utleien. Her får du erstatning ved tapt husleie, utgifter i forbindelse med utkastelse og skadeverk forårsaket av leietaker.

 

Vilkår ved husforsikring og innboforsikring

 

Slik skaffer du riktig husforsikring og innboforsikring

For å få deg best mulig forsikring må du først og fremst kartlegge boligen din, både innvendig og utvendig. Tenk litt gjennom hvilke ting dere er spesielt utsatte for, og sørg for å lage et overslag over hvor mye dere har i verdier hjemme.

Når du vet litt mer om hva du egentlig trenger i både husforsikring og innboforsikring kan du begynne å se på aktuelle tilbydere. Den raskeste og enkleste måten å skaffe best mulig pris på forsikring er å bruke en anbudsside.

Her legger du inn informasjon om boligen og behovene dine i et enkelt og oversiktlig søknadsskjema. Etter du har fylt inn kontaktinformasjon vil anbudssiden videresende søknaden din til sine samarbeidspartnere. Disse forsikringsselskapene utarbeider deretter aktuelle tilbud som du får i retur.

En anbudsside er gratis og uforpliktende å bruke. Allikevel gir den deg god oversikt over valgalternativene dine, og gjør det enkelt å velge riktig husforsikring og innboforsikring til ditt hjem.