Samle dine forsikringer -
få rabatt!

Tjenesten er gratis helt uforpliktende!
Leveres av forsikre.matkasse.com

Velg forsikringer
Velg minst 1 alternativ

Samle dine forsikringer -
få rabatt!

Tjenesten er gratis helt uforpliktende!
Leveres av forsikre.matkasse.com

Vis flere forsikringer

Slik velger du riktig forsikringsselskap

Selv om vi bor i et lite land finnes det overraskende mange forsikringsselskap å velge blant i Norge. Mye valg betyr stor konkurranse, som alltid er gode nyheter for deg som forbruker. Samtidig kan det være krevende å vite akkurat hvordan man skal velge riktig forsikringsselskap.

Ved første øyekast ser de største forsikringspakkene nærmest identiske ut. Når man går litt mer i dybden vil man imidlertid finne forskjeller, både i pris og dekning fra selskap til selskap. Derfor blir det viktig at du vet akkurat hva du skal tenke på når du setter i gang med forsikringsjakten.

Her går vi gjennom de viktigste spørsmålene du bør stille deg selv i forbindelse med å velge forsikringsselskap. Hvis du har svarene klart for deg når du begynner søknadsprosessen vil det bli en hel del lettere å skaffe en ideell forsikringspakke til dine behov.

Hvilke forsikringer trenger du?

Det første du bør tenke gjennom er hvilke forsikringer du egentlig trenger. Selv om de fleste store forsikringsselskapene tilbyr det meste til de fleste er det allikevel verdt å ta en titt. Så vil det i tillegg være gunstig for deg å ha klart for deg hvilke behov du egentlig har.

Her er en kort gjennomgang av de vanligste forsikringene til privatpersoner:

Husforsikring

Denne forsikringen sørger for alt det utvendige på boligen din og bør anses som et forsikringskrav for samtlige boligeiere. Uansett om hus eller leilighet blir utsatt for en naturkatastrofe, hærverk eller vannskade vil en husforsikring dekke kostnadene. Det finnes som oftest en standard forsikringspakke og en super/pluss forsikringspakke på husforsikring.

Innboforsikring

På samme måte som at husforsikringen dekker boligen utvendig er innboforsikringen ansvarlig for alt du har inne i huset ditt. Her er det eiendelene dine det er snakk om, som også blir sikret mot uforutsette hendelser. Husk på å virkelig sjekke at erstatningssummen dekker alle eiendelene deres når du skal tegne innboforsikring.

Reiseforsikring

En reiseforsikring sikrer deg og familien din når dere er på reise i utlandet. Her er alt fra reisesyke og hjemtransport til forsinket reisegods og avbestilling dekket. Erstatningsbeløpene skal gjerne være så høye som mulig på reiseforsikring, og ubegrenset på dekningen for utgifter i forbindelse med reisesyke.

Helseforsikring

Dette er en nyere forsikringstype som gir deg privat helseforsikring der det offentlige ikke strekker til. Du kan få dekket behandling og oppfølging på kort tid, og på visse forsikringer er ting som reseptbelagte medisiner også inkludert i dekningen. Helseforsikring er et paraplybegrep som omfatter flere typer forsikringer.

Bilforsikring

I Norge er det påbudt med ansvarsforsikring når du er bileier, men for de aller fleste vil det være lurt å sikre bilen i litt større grad enn dette. Det er vanlig at forsikringsselskapene tilbyr opptil fire forskjellige forsikringspakker til bil, alle med varierende dekning og forsikringspremie.

Sørg for at forsikringsselskapene du vurderer har alle forsikringene du er ute etter, slik at du kan få kombinert forsikringene dine i én pakke. Dette vil lønne seg for de aller fleste privatpersoner.

 

Slik velger du riktig forsikringsselskap

 

Har du noen forsikringer allerede?

Hvis du allerede har valgt deg et forsikringsselskap kan det være en god idé å holde seg til det. Det er nemlig vanlig at du kan få utarbeidet en forsikringspakke hos selskapet ditt. Det kan det være en del penger å spare på.

Hos de store forsikringsselskapene er det generelt slik at jo flere forsikringer du tegner, jo mer rabatt får du. Det er imidlertid vanlig med et øvre tak på 15% i samlerabatt. Dette er allikevel en gunstig besparelse på forsikringspakken din, og det er definitivt lurt å benytte seg av den.

Det vil imidlertid være lurt å sørge for at du blir sittende med et forsikringsselskap du er fornøyd med i utgangspunktet. 15% i rabatt er ikke verdt spesielt mye hvis du er misfornøyd med dekningsområder, erstatningsbeløp eller kundeservice i forsikringsselskapet ditt.

Er pris eller dekning viktigst for deg?

Her kommer vi også inn på en viktig del av det å velge riktig forsikringsselskap til deg og familien din. Det er rimeligvis slik at en god forsikring, med høyere erstatning og bredere dekning, koster mer enn en litt enklere forsikring. Når du skal velge forsikringsselskap bør du begynne med å spørre deg selv om det er pris eller dekning som er viktigst for deg.

Dette handler om å vurdere risikoen for forskjellige uforutsette hendelser og i hvilken grad du ønsker å forsikre deg selv. Allikevel skal du ikke glemme at forsikringer er til nettopp for de situasjonene man ikke kunne tenke seg at skulle ramme en selv eller noen en er glad i.

Som et utgangspunkt bør du i alle fall tenke at du skal skaffe deg de forsikringene som anbefales til privatpersoner. Hvis du har barn kan det hende at du i tillegg bør vurdere en egen barneforsikring. Det finnes også dyreforsikringer og andre helt spesielle forsikringer hvor behovet vil variere fra familie til familie.

Men i bunn og grunn vil det komme et punkt der du må velge mellom en lavere pris eller en bedre dekning. Hvis du har bestemt deg i forkant av søknadsprosessen vil det sannsynligvis bli lettere å ta valget når du begynner å motta forsikringstilbud. Så bør du selvfølgelig sjekke hvor mye en dyrere forsikring potensielt vil gi deg og kjenne på om du synes det er verdt premien.

Finnes det forsikringsselskap som spesialiserer seg?

Det er noen forsikringsselskap som jobber mot en spesifikk del av markedet. Dette er vanligst innen reiseforsikringer, der selskaper som Gouda og Europeiske kun tilbyr forsikringer til reise. I visse tilfeller kan det være gunstig å utforske mulighetene også hos disse selskapene.

Når et forsikringsselskap utelukkende tilbyr én type forsikring sier det seg selv at forsikringene vil være finpussede til da eksempelvis reise. Konsekvensen blir at man kan oppleve bedre dekning, høyere erstatningsbeløp, og kanskje også et bedre forsikringsnettverk.

Hvis du er på jakt etter en helt spesifikk forsikring kan det være lurt å ta en titt på disse tilbyderne. Les gjennom forbrukertester for akkurat den typen forsikring du ønsker deg. Det er særlig på reiseforsikring at de spesialiserte forsikringsselskapene utpreger seg og ofte gjør det bedre enn de mer generelle tilbyderne.

 

Alternativer for forsikringsselskap

 

Lag en god oversikt over alternativene dine

Når du har tenkt gjennom hvilke behov du egentlig har og bestemt deg for om pris eller dekning er viktigst kan du begynne å lage en oversikt over potensielle forsikringer. Hvis du ønsker å ende opp med et gunstig og godt forsikringsselskap er det definitivt verdt å ta seg tiden til å gjøre dette.

Start med å lage en liste over hvilke forsikringstilbydere du vurderer å bruke. Sett også opp hvilke forsikringer du skal skaffe deg for hver av dem. Husk på å legge inn eventuelle spesialselskap, dersom du har bestemt deg for å benytte deg av et slikt.

Så kommer den kjedeligste, men også viktigste, delen av hele leteprosessen: Du må se over hvilke vilkår du faktisk får på forsikringen din. Selv om oversikten på nettsidene til forskjellige forsikringsselskap gir deg et godt overblikk sier disse lite om erstatningsbeløp og unntak.

Og det er spesielt unntakene og erstatningsbeløpene du må bruke for å finne ut av hvilke forsikringer som passer best for deg. Noen vilkår er standardiserte på tvers av tilbyderne, mens andre varierer avhengig av hvor du kjøper forsikringen din.

Som del av denne leteprosessen er det lurt å forhøre seg om hvilke pakketilbud du kan regne med fra de forskjellige selskapene. Til sist kan du gjennomføre en søknad for å finne ut av hvilken pris du kan få på forsikringene dine. For å gjøre denne prosessen så enkel som mulig gjør du imidlertid lurt å benytte deg av en anbudsside.

Bruk en anbudsside for å gjøre søknadsprosessen så enkel som mulig

Her fyller du inn en enkelt søknad som videresendes til anbudssidens samarbeidspartnere. De gode anbudssidene har avtale med en rekke store forsikringsselskap, og dette sparer deg for å måtte søke flere ganger.

Etter søknaden er videresendt vil du i løpet av kort tid motta aktuelle tilbud fra forsikringsselskapene. Da kan du fylle inn prisen i sammenligningsskjemaet ditt, og måle disse opp mot fordelene og ulempene du har notert.

Dersom du følger disse stegene og bruker tid på å gjøre grundig forarbeid er du på god vei til å velge riktig forsikringsselskap. Det kan du spare både penger og usikkerhet på, slik at du får sikret familien akkurat slik du ønsker.